ADIYAMAN
ÜNİVERSİTESİBilimle Yüksel, Geleceğe Yön Ver!

ADYÜMLAB, Pestisit Analiz Sayısını  15’ten 367’ye Yükseltti

Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ADYÜMLAB) tarafından gıda ve tarım alanında gerçekleştirilen 15 farklı pestisit (Zararlı Karışım Analizi) sayısını 367’ye çıkarmayı başardı.

Analiz anlamında son yıllarda önemli bir ivme kazandıklarını belirten ADYÜMLAB Müdürü Doç. Dr. Murat Genç, zararlı organizmaları kontrol altına almak,  engellemek ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlara “Pestisit” adı verildiğini belirterek, pestisit analizinin insan sağlığı için önemini vurguladı.

Tarım ürünlerinin verimini arttırmak için üretim safhasında kullanılan pestisitlerin insanlar ve diğer canlılar için toksik etkisinden dolayı tehlike oluşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Genç, “Pestisit, zararlı organizmaları kontrol altına almak,  engellemek ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Kullanılan pestisitler tarımda ürün verimini arttırsa da insanlar ve diğer canlılar için toksik etkisinden dolayı tehlike oluşturmaktadır. Bitkinin direkt yolla veya toprakta kalan pestisiti kendi bünyesine alması ve bu bitkilerin insan gıdası veya hayvan yemi olarak kullanılması sonucunda pestisitler insanların gıda zincirine girmektedirler. Laboratuvarımızda çok sayıda pestisitin analizi standart olarak elimizde bulunmakta ve halihazırda LCMS-MS ve GC-MS cihazları ile yapılmaktadır. Kişi ve kurum farkı gözetmeksizin tek fiyat politikamızla, mevcut cihaz ve donanımı daha işlevsel ve kapsamlı bir analiz perspektifine koyma amacımıza emin adımlarla ilerliyoruz. Ayrıca, desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut hocamıza başta olmak üzere çalışma arkadaşlarıma  teşekkür ediyorum.” dedi.